La sfârșitul săptămânii trecute, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a participat, alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, respectiv de Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj Napoca, la o tabără terapeutică pentru copiii din centrele DGASPC din tot județul Cluj.
Tabăra, derulată în cadrul proiectului ”Pregătiți pentru Viață”, a avut ca scop dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă a tinerilor care se află în risc de marginalizare și excludere socială.
În cadrul acestei taberei desfășurate în zona Ic Ponor – Padiș, comuna Răchițele, au participat 72 de copii, cu vârste cuprinse între 14-18 ani, proveniți atât din centrele DGASPC Cluj cât și de la asistenți maternali sau din plasamente, din județul Cluj.
În era tehnologiei, când toată lumea este conectată și lipsa timpului liber este din ce mai acută, copiii au nevoie, mai mult ca oricând, să știe când să ia o pauză. Legătura cu natura este esențială. De aceea, pe parcursul taberei, tinerii au avut parte de jocuri creative pentru cunoaștere, drumeții prin pădure, plimbări cu caii, focuri de tabără și momente artistice cu dansuri folclorice.
Timpul petrecut în aer liber are multiple beneficii pentru sănătatea copiilor, atât fizică – plus de imunitate, mai puține răni în caz de accidente, dexteritate sporită și o mai bună coordonare fizică și emoțională. Echilibrarea interioară și capacitatea de autoreglare sunt mecanisme pe care le consolidăm permanent în explorările din natură, mediul ideal pentru conștientizare și în activitățile de îngrijire și joacă cu animalele, cu mare potențial terapeutic.