Echipajele de intervenție din întreaga țară au acționat, în cursul zilei de ieri, 10 octombrie, pentru gestionarea a 1.529 de misiuni

11 octombrie 2023

Echipajele de intervenție din întreaga țară au acționat, în cursul zilei de ieri, 10 octombrie, pentru gestionarea celor 1.529 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.

Astfel, echipajele SMURD au gestionat 1.173 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Totodată,în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 11 persoane aflate în dificultate.

De asemenea, echipajele de stingere au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea celor 153 de incedii înregistrate la nivel național. Peste 60 % din totalul acestora, au fost intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 154 ha vegetație uscată.

Tot pe parcursul ultimelor 24 de ore, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 5 cazuripentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.

Una dintre misiunile complexe gestionate ieri s-a produs pe raza localității Lăpușata din județul Vâlcea. Echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat pentru gestionarea urmărilor impactului dintre două autoturismeîn urma căruiaau rezultat șase victime, dintre care două încarcerate. Colegii noștri au extras victimele dintre fiarele autoturismului avariat și au evaluat și acordat măsuri de prim ajutor tuturor persoanelor implicate în incidentul rutier, ulterior două dintre acestea fiind transportate la o unitate medicală de specialitate.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise transmise 7 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele AG(2), BZ(2), DB(1), NT(1) și VL(1).

Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.