Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal (MMD), Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică (CNIPT), alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj organizează în data de 24 iunie un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Iei.
Evenimentul se va desfășura în cadrul Muzeului Municipal, unde vor fi organizate activități variate.
Începând cu ora 14:00 în Sala Multimedia vor rula scurte filmulețe cu tematică etnografică.
De la ora 15:00 în curtea Muzeului Municipal se vor desfășura ateliere de cusături, alături de Rus Voichița, brâie și mărgele alături de Anca și Daria Motogna, împletituri alături de Ina Bărbuță și alte meșteșuguri ce nu trebuie niciodată uitate, prin meșterii Elena Moldovan (tricotaj) și Trifan Adriana (decupaj și string art) din partea Asociației Porți către Suflet.
De asemenea vor participa cadre didactice din cadrul Clubului Copiilor, structura Dej cu o expoziție de mărgele și podoabe tradiționale, realizată prin Cercul de Etnografie, coordonat de prof. Madar Iulia.
Cercul de Pictură, coordonat de către prof. Loredana Tomșa, participă cu tehnici de decorare și pictură pe linguri de lemn.
Cercul Fotocineclub, coordonat de prof. Mureșan Delia, va realiza o expoziție de fotografie.
Cercul de canto clasic/ popular, coordonat de Ioan Morar din cadrul Clubului Copiilor structura Dej, va participa cu un moment artistic de interpretare în grup vocal de muzică tradițională.
Arta populară va fi prezentă și prin imagistica artistei Valentina Anichiței printr-un vernisaj ce se va deschide la ora 17:00 în sala de expoziție a muzeului dejean.
În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală, care evidenția în cel mai înalt grad – prin ornamentică, prin calitatea materialelor și a execuției – statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denumire ce a și devenit generică.